C. TER, Nº 27, PIS 3er Esquerra - 07010 - Palma
Telf.: 971 461290 · Fax: 971 753046

Inici - noticies generals

LES INCERTESES POLÍTIQUES GENEREN DESCONCERT EN EL MON EDUCATIU

04/02/2016

LES INCERTESES POLÍTIQUES GENEREN DESCONCERT EN EL MON EDUCATIUEl nou escenari polític sorgit de les passades eleccions ens mostra un resultat complex al no tenir majoria suficient cap dels dos partits polítics que venien alternant-se en el poder i tampoc l'aconsegueixen, separadament, amb la suma de les noves forces emergents. Un nou panorama que obliga a apostar necessàriament pel diàleg i la negociació per formar un govern estable en la propera legislatura. Al tancament d'aquesta revista no se sap qui va a presidir el govern ni se veu encara la configuració d'un govern estable i amb bases sòlides que respongui a les preferències majoritàries dels electors i que sigui capaç d'afrontar els reptes i desafiaments que té plantejat el nostre país. Estem en un moment crucial, sens dubte el més difícil des de la restauració de la democràcia. En ANPE, com a sindicat independent i professional, sempre hem respectat totes les opcions i no hem mostrat cap preferència per cap sigla ni color polític, però estem obligats en aquesta situació a manifestar que Espanya precisa que els principals partits constitucionalistes siguin capaços d'aconseguir un Pacte de Govern per escometre les grans reformes pendents, la constitucional que solament podria fer-se des d'un ampli consens, la regeneració del nostre sistema polític, la manera d'abordar el desafiament territorial i les reformes dels pilars bàsics de l'estat de benestar: Justícia, Educació i Sanitat. Només així podrem afrontar un altre període tan fructífer com el sorgit des de la transició democràtica i assegurar-nos altres dècades de creixement econòmic i progrés social. Però sembla evident, a tenor del que estem presenciant, que alguns líders polítics s'inclinen més per la senda del radicalisme, de l'exclusió i de la confrontació.


Naturalment que aquesta situació afecta inexorablement a l'Educació. Amb prou feines s'han constituït les Corts ja s'han registrat iniciatives parlamentàries per derogar la llei vigent (LOMCE). Com hem dit moltes vegades l'Educació a Espanya ha estat tradicionalment un focus de confrontació permanent. Abans de les eleccions tots apel·laven a la necessitat del Pacte Educatiu però això no forma part sinó de les grans declaracions altisonants que no tenen cap valor ni compromís quan arriba l'hora de la veritat i cal posar-se a arribar a acords i a governar.ANPE ha estat molt crític amb l'actual reforma educativa. Una Llei que va néixer sense consens, llastrada per les retallades i que no és la reforma profunda que necessita l'educació a Espanya. Però advertim que per derogar una llei cal tenir preparada una norma que la substitueixi. I aquest no és el cas. Ni tampoc és possible ni viable per al proper curs. Què fem llavors? Quina norma s'aplica si deroguem, sense més?Uns alumnes amb un disseny curricular i uns altres amb un altre? Tot això només serveix per afegir més confusió i incertesa a les ja de per si mateix existents en el nostre sistema educatiu.
Hem dit reiteradament que solament des d'un Pacte d'Estat es poden establir les bases per escometre i desenvolupar els canvis en les lleis educatives. Per això ara, i malgrat aquest escenari d'incertesa i inestabilitat no renunciem a exigir al proper Govern, la consecució dels següents objectius:- Impulsar un Pacte Educatiu per dotar d'estabilitat i perdurabilitat al Sistema Educatiu, de manera que s'aconseguís aconseguir un compromís social per fer de l'Educació una prioritat a Espanya.


- Abordar la situació del professorat elaborant un Estatut Docent. Una bona política del professorat depèn en bona part de la millora del sistema educatiu.


- Prioritzar l'ensenyament públic com a garant del principi d'igualtat i de cohesió social fonamental per garantir l'estabilitat i la prosperitat de qualsevol país.


- Elaborar una llei de finançament de l'ensenyament que recuperi la inversió educativa perduda amb les retallades fins a aconseguir progressivament el 7% del PIB.


- Aconseguir un acord bàsic sobre el model i estructura del sistema educatiu i potenciar la formació professional com a gran aposta de cara a la millora de la inserció professional dels nostres joves.Sabem que estem davant un escenari molt difícil. Però fent un exercici d'optimisme confiem que els principals partits polítics reprenguin la senda de l'acord i sàpiguen actuar en conseqüència, buidant les incerteses, perquè la societat espanyola recupera la confiança i l'esperança. Necessitem certeses i fortaleses per construir un futur millor. I això, que és bàsic en qualsevol projecte, en Educació és encara més primordial.

« tornar »