C. TER, Nº 27, PIS 3er Esquerra - 07010 - Palma
Telf.: 971 461290 · Fax: 971 753046

Inici - noticies generals

COMENÇA UN CURS ESCOLAR EN EL QUAL FINALITZA LA IMPLANTACIÓ DE LA LOMCE I AMB LA INCERTESA MOTIVADA PER LA SITUACIÓ POLÍTICA

06/09/2016

COMENÇA UN CURS ESCOLAR EN EL QUAL FINALITZA LA IMPLANTACIÓ DE LA LOMCE I AMB LA INCERTESA MOTIVADA PER LA SITUACIÓ POLÍTICAANPE exigeix al Ministeri que lideri i coordini amb les Administracions Autonòmiques les mesures d'implantació de la LOMCE i aclareixi quin va a ser l'esdevenir de les avaluacions externes pendents d'aplicar aquest curs escolar.


En teoria, aquest és el tercer curs d'implantació de la polèmica LOMCE on ha d'aplicar-se en 2º i 4º de l'ESO i en 2º de Batxillerat, que fins ara es regien pel sistema LOE. A més s'haurien de realitzar les avaluacions finals de Secundària i Batxillerat encara que no tindrien efectes acadèmics aquest curs escolar, però sí el següent.


Aquest inici de curs escolar ve marcat per la incertesa: A hores d'ara ningú sap si es van a realitzar les proves externes de Secundària i Batxillerat que condicionen totalment la programació de 4º de l'ESO i 2º de Batxillerat. Els dubtes generats sobre la paralització o modificació de la LOMCE sorgides de l'acord entre el PP i Ciutadans ocasionen desconcert i confusió en la Comunitat Educativa encara que és desitjable i exigible aconseguir un Pacte d'Estat per l'Educació.


La LOMCE, que va ser molt criticada per ANPE perquè va néixer sense consens i en un escenari de retallades, finalitza la seva implantació aquest curs escolar pel que manca d'efecte l'anunci de paralització d'aquesta llei, que en el seu disseny curricular ja està completament desenvolupada. L'aplicació de les proves externes era l'últim punt clau de la LOMCE que queda per implementar i sobre el qual hipotèticament cabria alguna modificació de cara al futur.


ANPE expressa la seva preocupació per la situació política davant un escenari en el qual no es buiden cap de les incerteses que afecten el panorama educatiu. Fins ara ens hem mogut més en el front dels debats ideològics i virtuals que en la cerca dels acords i en l'adopció de propostes i solucions, que des de la flexibilitat i respecte al marc legal vigent, permetessin resoldre molts dels problemes que l'aplicació de l'última reforma educativa està ocasionant. Per tant, ANPE exigeix al Ministeri d'Educació:


Que aclareixi a la Comunitat Educativa que aspectes de la LOMCE són susceptibles d'aplicació, modificació o paralització aquest curs escolar.
Que lideri i coordini les avaluacions externes perquè resultin efectives a l'hora de dissenyar programes i polítiques específiques. És important que posi en coneixement dels docents si es van a realitzar o no aquestes proves per programar les seves assignatures i també donar a conèixer les característiques, el disseny i els continguts d'aquestes proves per a la seva aplicació. Cal procurar no repetir la situació de confusió que va propiciar l'aplicació de la prova externa de sisè de Primària el curs anterior, que va ser incomplida o desnaturalitzada en la seva aplicació per la majoria de les Comunitats Autònomes.


A l'espera que algun dia siguem capaços d'aconseguir un Pacte Educatiu que senti les bases de la veritable i profunda reforma que necessita l'educació a Espanya, ANPE exigeix, almenys, un acord de mínims entre el Ministeri i les Comunitats Autònomes a través de la Conferència Sectorial per assegurar la coordinació i propiciar el correcte funcionament acadèmic del curs escolar i que per a això, es compti amb la implicació i participació del professorat en la Mesa Sectorial d'Educació.

« tornar »