C. TER, Nº 27, PIS 3er Esquerra - 07010 - Palma
Telf.: 971 461290 · Fax: 971 753046

Inici - noticies generals

ANPE DEFENSA LA PROPOSTA D´OBTENIR EL TÍTOL DE GRADUAT EN L´ESO AMB UNA AVALUACIÓ POSITIVA EN TOTES LES MATÈRIES

26/04/2017

ANPE DEFENSA LA PROPOSTA D'OBTENIR EL TÍTOL DE GRADUAT EN L'ESO AMB UNA AVALUACIÓ POSITIVA EN TOTES LES MATÈRIESEn la permanent del Consell Escolar d'ahir, ANPE portava una proposta d'esmena al projecte de Reial decret pel qual es regulen les condicions per a l'obtenció dels títols de graduat en Educació Secundària Obligatòria i de Batxiller modificant que tots els alumnes i alumnes que hagin obtingut una avaluació positiva en totes les matèries obtindran el títol de Graduat en ESO. Aquesta esmena ha estat rebutjada en el Consell Escolar de l'Estat.


Pel que fa a l'obtenció del títol de l'ESO, en aquest projecte de Reial decret no va a ser necessari treure un 5 ni aprovar totes les assignatures per aconseguir el títol. Qualsevol alumne de 16 anys amb un 4,5 de mitjana en tota l'ESO i amb suspens en Geografia i Història i Matemàtiques, per exemple, podrà sortir de l'institut amb el títol l'ESO sota el braç i passar fins i tot a cursar el Batxillerat. La LOMCE exigia que l'alumne, almenys tingués un 5 de nota mitjana. No obstant això, la decisió –vigent des de desembre passat– de deixar sense efecte acadèmic les revàlides ha portat al Ministeri d'Educació a elaborar un projecte de normativa que sinó fa marxa enrere ens retorna al sistema d'avaluació que es venia aplicant anteriorment, que no és una altra cosa que el que regulava l'antiga LOGSE-LOE.


Des d’ANPE hem criticat sempre aquestes mesures instaurades en el model educatiu espanyol que rebaixaven notablement en les últimes dècades la cultura de l'exigència, del rigor i de l'esforç, recollides en la regulació dels propis criteris d'avaluació i promoció de curs. Es tracta d'un model que, buscant la igualtat i esforçant-se per aconseguir la major equitat – reconeguda en els informes internacionals- ha donat lloc a profundes desigualtats perquè, quan un sistema educatiu té manques, perjudica als qui no poden compensar-les amb activitats externes. Així que ens hem trobat amb la paradoxa que el propi model igualitari crea la desigualtat.


ANPE s'oposa a aquesta devaluació del mèrit perquè no solament es perjudica al sistema educatiu en general sinó al propi ensenyament públic, que és precisament la més perjudicada per aquest model. Per això, defensem com a necessari un canvi de model educatiu cap a paràmetres de qualitat basats en la valoració del coneixement, l'exigència en l'aprenentatge, l'avaluació rigorosa i l'esforç, conceptes que no estan renyits amb l'atenció a la diversitat o les necessitats especials, tot el contrari, impulsen les veritables potencialitats dels alumnes, sigui el que sigui el seu punt de partida.El concepte del fals igualitarisme i les mesures acadèmiques de baixada de nivells devaluant el mèrit i l'esforç han perjudicat a diverses generacions d'alumnes i han desmotivat als professors. Aquestes mesures atempten contra la qualitat i excel·lència del sistema i fins i tot contra la pròpia autoritat magistral dels professors.


A aquestes disfuncions que afecten a la cultura del rigor i l'esforç hem d'afegir una altra, com és la contínua improvisació i els canvis de criteris recollits en la normativa a dos mesos del final de curs, la qual cosa genera desconcert i confusió entre el professorat i l'alumnat.


La cerca d'un pacte educatiu que és un objectiu lloable, no pot fer-se a qualsevol preu, si per això s'ha de renunciar als veritables principis vertebradors de l'educació: la responsabilitat, el respecte, l'autoritat magistral, l'esforç, l'exigència, l'excel·lència en la mesura màxima de les possibilitats de cada alumne i la pròpia avaluació com a instrument de mesurar el progrés en l'aprenentatge.

« tornar »