C. TER, Nº 27, PIS 3er Esquerra - 07010 - Palma
Telf.: 971 461290 · Fax: 971 753046

Inici - noticies generals

LES DISFUNCIONS DEL SISTEMA EDUCATIU

11/05/2017

LES DISFUNCIONS DEL SISTEMA EDUCATIULa convivència de dos sistemes educatius diferents a les aules (LOMCE i LOE) després que el Govern decidís desmuntar a poc a poc la controvertida LOMCE amb l'objectiu d'aconseguir un gran pacte educatiu està generant disfuncions que s'han visualitzat, sobretot, amb la liquidació de les revàlides, que a partir d'ara només tindran caràcter orientatiu en el projecte de normativa que regula els requisits per a l'obtenció del títol de graduat en l'ESO i en el Batxillerat.Així, en la propera prova d'avaluació al final del Batxillerat els alumnes solament hauran d'examinar-se de les assignatures generals del bloc de les troncals cursades en el segon curs de l'etapa, la qual cosa suposa que ja no hauran d'examinar-se d'algunes assignatures de pes, entre unes altres, com són la Lliteratura Universal o la Matemàtica aplicades a les Ciències Socials, en la prova d'accés a la Universitat, després que el Ministeri d'Educació decidís suprimir la revàlida de Batxillerat i restablís, sembla ser que amb el consens de totes la comunitats autònomes, un sistema d'examen similar al de la Selectivitat regulat en l'anterior LOE.Pel que fa a l'obtenció del títol de l'ESO, no va a ser necessari treure un 5 ni aprovar totes les assignatures per aconseguir el títol. Qualsevol alumne de 16 anys amb un 4,5 de mitjana en tota l'ESO i amb suspens en Geografia i Història i Matemàtiques, per exemple, podrà sortir de l'institut amb el títol l'ESO sota el braç i passar fins i tot a cursar el Batxillerat. La LOMCE exigia que l'alumne, almenys tingués un 5 de nota mitjana. No obstant això, la decisió –vigent des de desembre passat– de deixar sense efecte acadèmic les revàlides ha portat al Ministeri d'Educació a elaborar un projecte de normativa que si no s'atenen a les recomanacions que puguin sorgir del Consell Escolar de l'Estat i no es fa marxa enrere ens retorna al sistema d'avaluació que es venia aplicant anteriorment, que no és una altra cosa que el que regulava l'antiga LOGSE-LOE.

El Ministeri addueix que la mitjana és conjuntural, mentre es duen a terme les negociacions per al pacte d'estat, però no deixa de ser una renúncia en tota regla al seu propi principi i plantejaments recollits en l'última reforma.


Des d’ANPE hem criticat sempre aquestes mesures instaurades en el model educatiu espanyol que rebaixaven notablement en les últimes dècades la cultura de l'exigència, del rigor i de l'esforç, recollides en la regulació dels propis criteris d'avaluació i promoció de curs. Es tracta d'un model que, buscant la igualtat i esforçant-se per aconseguir la major equitat – reconeguda en els informes internacionals- ha donat lloc a profundes desigualtats perquè, quan un sistema educatiu té manques, perjudica als qui no poden compensar-les amb activitats externes. Així que ens hem trobat amb la paradoxa que el propi model igualitari crea la desigualtat.I ens hem oposat a aquesta devaluació del mèrit perquè no solament es perjudica al sistema educatiu en general sinó al propi ensenyament públic, que és precisament la més perjudicada per aquest model. Per això, defensem com a necessari un canvi de model educatiu cap a paràmetres de qualitat basats en la valoració del coneixement, l'exigència en l'aprenentatge, l'avaluació rigorosa i l'esforç, conceptes que no estan renyits amb l'atenció a la diversitat o les necessitats especials, tot el contrari, impulsen les veritables potencialitats dels alumnes, sigui el que sigui el seu punt de partida.


El concepte del fals igualitarisme i les mesures acadèmiques de baixada de nivells devaluant el mèrit i l'esforç han perjudicat a diverses generacions d'alumnes i han desmotivat als professors. Aquestes mesures atempten contra la qualitat i excel·lència del sistema i fins i tot contra la pròpia autoritat magistral dels professors.


I una darrera reflexió, a aquestes disfuncions que afecten a la cultura del rigor i l'esforç hem d'afegir una altra, com és la contínua improvisació i els canvis de criteris recollits en la normativa a dos mesos del final de curs, la qual cosa genera desconcert i confusió entre el professorat i l'alumnat.


La recerca d'un pacte educatiu que és un objectiu lloable, no pot fer-se a qualsevol preu, si para això s'ha de renunciar als veritables principis vertebradors de l'educació: la responsabilitat, el respecte, l'autoritat magistral, l'esforç, l'exigència, l'excel·lència en la mesura màxima de les possibilitats de cada alumne i la pròpia avaluació com a instrument de mesurar el progrés en l'aprenentatge.Encara que som escèptics, encara s'és a temps de rectificar.

« tornar »