C. TER, Nº 27, PIS 3er Esquerra - 07010 - Palma
Telf.: 971 461290 · Fax: 971 753046

Inici - noticies generals

DAVANT EL 5 D´OCTUBRE, DIA MUNDIAL DEL DOCENT, ANPE EXIGEIX RECONEIXEMENT SOCIAL A LA LABOR DOCENT, UN PACTE D’ESTAT QUE VERTEBRI EL SISTEMA EDUCATIU I UN ESTATUT QUE REGULI LA PROFESSIÓ DOCENT

05/10/2017

DAVANT EL 5 D'OCTUBRE, DIA MUNDIAL DEL DOCENT, ANPE EXIGEIX RECONEIXEMENT SOCIAL A LA LABOR DOCENT, UN PACTE D’ESTAT QUE VERTEBRI EL SISTEMA EDUCATIU I UN ESTATUT QUE REGULI LA PROFESSIÓ DOCENT.


Aquest any, el lema del Dia Mundial del Docent, que se celebra a tot el món des de 1994, és “Ensenyar amb autonomia dóna poder als docents”. Les Nacions Unides van definir la formació dels docents com una de les prioritats del seu Objectiu de Desenvolupament Sostenible relatiu a l'educació.

Davant la situació d'inestabilitat i incertesa política i de crisi institucional que vivim en aquest moment, és necessari, ara més que mai, un Pacte d'Estat polític, social i territorial que preservi a l'Educació de la confrontació ideològica permanent davant qualsevol canvi, modificació o reforma que s'hagi d'escometre en el nostre sistema educatiu. En l'elaboració d'aquest Pacte recordem el paper fonamental del professorat perquè és la clau per portar endavant qualsevol reforma. Cap reforma educativa pot arrelar si en ella no s'implica al professorat.

 

La comunitat internacional es va comprometre a aconseguir l'educació universal primària i secundària d'aquí a 2030. Per aconseguir-ho, segons dades de l'Institut d'Estadística de la UNESCO, hauran de contractar-se a nivell mundial al voltant de 69 milions de docents de primària i secundària fins a aquesta data.

 

A Espanya, en els propers anys, es necessitaran 200.000 nous docents a causa que el 35% del professorat a Espanya és major de 50 anys. Per això urgeix reflexionar sobre la selecció del nou professorat i garantir àmplies ofertes d'ocupació pública, que juntament amb els actuals docents han de comptar amb l'elaboració d'un marc imprescindible com és l'Estatut Docent, norma sistemàticament no complida en totes les legislatures. Un Estatut que reguli el disseny de la professió docent des del seu ingrés fins a la seva jubilació passant pel desenvolupament d'una veritable carrera professional, que serveixi també per vertebrar i cohesionar la professió docent en tot l'Estat.

Des d’ANPE demandem a la societat en el seu conjunt, un esforç per reconèixer la importància de la labor docent que tots els dies realitzen els professionals de l'educació a les aules. ANPE seguirà treballant per reivindicar totes les propostes que contribueixin a la millora de la qualitat de l'Educació i a les condicions socials i laborals del professorat.

« tornar »