C. TER, Nº 27, PIS 3er Esquerra - 07010 - Palma
Telf.: 971 461290 · Fax: 971 753046

Inici - noticies generals

DAVANT EL LLIURAMENT DE L´INFORME PISA, ANPE POSA DE MANIFEST LA NECESSITAT D´UN PACTE EDUCATIU POLÍTIC, SOCIAL I TERRITORIAL

21/11/2017

DAVANT EL LLIURAMENT DE L'INFORME PISA, ANPE POSA DE MANIFEST LA NECESSITAT D'UN PACTE EDUCATIU POLÍTIC, SOCIAL I TERRITORIALL'informe, una vegada més, mostra les grans diferències entre les diferents comunitats autònomes. Madrid, amb 519 punts, se situa a l'altura del Regne Unit. Castella i Lleó (517) està com Suècia. Però en el més a baix de la llista es troben Canàries i el País Basc (484), Andalusia (483) i Extremadura (474), que es col·loca al nivell de Bogotà (Colòmbia) i Rússia.

 

Entre la millor i la pitjor autonomia disten 45 punts, que, en la terminologia de l'Informe PISA, ve a ser l'equivalent a més d'un curs escolar de distància. L'OCDE veu aquestes diferències «significatives».


Si ens centrem en la comparativa de països, Espanya obté 496 punts estant en la mitjana que es troba entorn de 500 punts.

L'informe mostra de nou, amb reiteració, els punts febles del nostre sistema educatiu: la necessitat de coherència i vertebració del sistema, la rigidesa de l'estructura, un model pedagògic que afavoreix l'abandó dels alumnes i una formació professional que mereix ser posada en valor. Amb tota la sèrie de retallades que s'han aplicat i estan deteriorant al sistema educatiu, hem de ser capaços d'aconseguir un acord entre tots els agents polítics i socials que impulsi veritablement l'educació al nostre país.


ANPE es reafirma que és imprescindible:


Un Pacte d'Estat polític, social i territorial que vertebri el sistema educatiu de manera que s'evitin les enormes desigualtats entre comunitats autònomes.

Elaborar una Llei de finançament de l'ensenyament. L'augment de la despesa pública destinada a l'educació fins a almenys un 6%. Les retallades pressupostàries en els últims anys han reduït la despesa educativa fins a un 4,1% actual, la qual cosa ens allunya cada vegada més dels països de la UE.

 

L'atenció al professorat ha de ser prioritària. És imprescindible legislar un estatut docent, que contempli els seus drets i deures, la seva valoració i dignificació davant la societat, i una veritable carrera professional que faci la docència més atractiva i motivadora.

 

Apostar decididament per la qualitat de l'ensenyament públic, que precisa dels majors mitjans i recursos perquè garanteix el principi d'igualtat d'oportunitats i de cohesió social.

 

Des d’ANPE venim exigint que l'Educació sigui una veritable prioritat que permeti abordar amb profunditat els canvis i reformes que necessita els nostres sistemes educatius precedits d'un Pacte d'Estat política, social i territorial que d'estabilitat i cohesió al sistema educatiu. Aquest pacte ha de consensuar les qüestions bàsiques del seu model i estructura, finançament, organització, avaluació… per aconseguir, en definitiva, un sistema educatiu recognoscible, vertebrat i cohesionat que impulsi una educació de qualitat per tots i asseguri el principi d'igualtat d'oportunitats en qualsevol part del territori nacional.

« tornar »